FIA sprendimas – GP2 tampa Formule 2

0
@Kazimieras Vasiliauskas

Šią savaitę posėdžiavusi FIA pasaulio automobilių sporto taryba priėmė sprendimą vėl sugrąžinti Formulės 2 čempionatą, kuris pakeis GP2 lenktynes.

Priminsime, kad Formulės 2 lenktynės nuo pat savo istorijos pradžios buvo susijusi su Formule 1 ir buvo tarsi pagrindinis laiptelis, siekiant patekti į aukščiausio lygio lenktynes. Šio čempionato nugalėtojais yra tapę tokie žymūs Formulės 1 lenktynininkai, kaip Jacky Ickxas, Clay Regazzoni, Ronnie Petersonas, Jonathanas Palmeris ir kiti.

Reklama

„FIA susitarė, kad Formulės 2 lenktynės bus susietos su Formulės 1 čempionatu ir visose, išskyrus vieną, etapuose dubliuos savo lenktynes,” – teigiama Pasaulio automobilių sporto tarybos pranešime.

Kartu abu čempionatai vyks Bahreine, Ispanijoje, Monake, Azerbaidžane, Austrijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vengrijoje, Belgijoje, Italijoje ir Abu Dabyje. Dar vienos atskiros lenktynės vyks Ispanijos Cherezo trasoje.

Be pavadinimo pakeitimo įvyko ir dar žymesni pokyčiai – nuo šiol visi šio čempionato pirmojo dešimtuko dalyviai gaus daugiau taškų į superlicencijos sąskaitą. Pirmi trys gaus po 40 taškų, o likusieji atitinkamai 30, 20, 10, 8, 6, 4 ir 3. Tai turėtų pakelti susidomėjimą šiuo čempionatu ir norą jauniems lenktynininkams siekti gerų rezultatų.

„Padaryti kelią iki Formulės 1 čempionato racionalesniu ir paprastesniu buvo vienas svarbiausių FIA tikslų ir Formulės 2 čempionato atgaivinimas turėtų tai palengvinti,” – anksčiau teigė FIA prezidentas Jeanas Todtas. „Žinoma, mes esame tik pradinėje šių veiksmų fazėje, tačiau matau, kad galime daug ką nuveikti šioje srityje.”

Naujasis Formulės 1 vadovas Chase Carey teigė esąs „labai patenkintas” dėl tokių pasikeitimų ir tikisi, kad tai sustiprins mažesnius Formulės čempionatus. „Jaunų lenktynininkų čempionatai, o ypač Formulė 2, yra strategiškai svarbūs pačiai Formulei 1”, – džiaugėsi amerikeitis.

Reikėtų pažymėti, kad naujausių Formulės 2 čempionų (2009-2012 m.) keliai išsiskyrė skirtingai ir nei vienas jų nesusijęs su Formule 1. Andy Soucekas (2009 m. čempionas) šiuo metu lenktyniauja GT1 čempionate, Deanas Stonemanas (2010 m. čempionas) persikėlė už Atlanto į Indy Light seriją, italas Mirko Bortolotti (2011 m. nugalėtojas) ir paskutinis F-2 čempionas Luciano Bacheta dalyvauja GT ilgų distancijų lenktynėse.

Beje, būtent Formulės 2 čempionate savo karjeros aukštumų pasiekė lietuvis Kazimieras Vasiliauskas. Jis čia lenktyniavo 2009-2010 m. sezonuose, kurių metu per 34 lenktynes pelnė 2 pergales ir 2010 m. užėmė 4 galutinės įskaitos vietą. Tiesa, vėliau jam sunkiai sekėsi susirasti rėmėjų ir jis nusprendė visą savo dėmesį sutelkti į teisės mokslus. Jis taip pat tapo pirmuoju lietuviu, išbandžiusiu GP2 ir GP3 čempionatų techniką bandymuose.

 

Reklama

Palikite atsakymą

Rašykite savo komentarą
Įveskite savo vardą čia