Kategorijos ĮdomuNaujienos

Niujorkas, Los Andželas, Majamis ar Las Vegasas?

Amerikiečių korporacijai „Liberty Media“ oficialiai pradėjus kontroliuoti F1, išgirdome apie ketinimus atlikti čempionato reorganizaciją ir išbandyti naują požiūrį į lenktynes. Svarstoma pertvarkyti savaitgalių formatą, kad jie taptų panašūs į JAV Superbolo (Nacionalinės futbolo lygos finalas) renginius, kurie visada tampa didele švente visame mieste.

Puoselėjami planai išplėsti lenktynes JAV rinkoje, todėl svarstomos galimybės surengti etapus Niujorke, Los Andžele, Las Vegase ar Majamyje. Visa tai ketinama daryti norint išpopuliarinti F1 lenktynes Šiaurės Amerikos žemyne.

Naujasis F1 vykdomasis direktorius C. Carey‘is neslepia, kad akcijų savininkė „Liberty Media“ investuos į sportą ir stengsis jį populiarinti Amerikoje.

„Dar per anksti kalbėti apie tolimesnius planus. Tačiau mūsų planuose tikrai bus numatyta kaip populiarinti šį sportą Amerikoje. Ten turime nemažai potencialių sirgalių. F1 yra puikus prekinis ženklas, kuris turėtų atsidurti tokiuose miestuose kaip Niujorkas, Los Andželas, Majamis ar Las Vegasas. Būtų puiku, jei F1 užsuktų į didžiausius pasaulio miestus.“

Trumpai apžvelkime kiekvieno iš šių miestų perspektyvas netolimoje ateityje atsidurti F1 kalendoriuje.

NIUJORKAS

F1 lenktynės Naujajame Džersyje (JAV) greta Niujorko Manheteno salos, kitapus Hadsono upės turėjo įvykti dar 2013 metais. Netgi buvo pradėtas įrenginėti Hermano Tilke suprojektuotas 5,1 km ilgio žiedas.

Tačiau Amerikos GP lenktynės 2013 metais neįvyko. Buvo tiesiog atidėtos vėluojant trasos įrengimui – ją sudarančių kelių ir gatvių remontui bei reikiamų leidimų gavimui.

Kiek vėliau Amerikos GP lenktynių organizatoriai jau džiaugėsi pasirašę ilgalaikę, 15 metų trukmės, sutartį su F1 ir tikino, jog lenktynės naujai statomoje trasoje 2014 metais tikrai įvyks.

Tačiau po kiek laiko pasirodė pranešimai, kad Amerikos GP organizatoriams trūksta 100 mln. JAV dolerių, kad galėtų surengti F1 lenktynes naujai statomoje trasoje Naujajame Džersyje. Tai paaiškėjo po to, kai pastarieji kreipėsi į Šveicarijos investicinį banką UBS.

Pranešama, kad organizatoriai į trasos statybas investavo 10,3 mln. JAV dolerių. Ir gavo 10,1 mln. JAV dolerių paskola. Remiantis UBS teigimu, lenktynių organizatoriams reikėjo dar 100 mln. JAV dolerių, kad F1 lenktynės naujai statomoje trasoje visgi įvyktų.

LOS ANDŽELAS

Los Andželas taip pat įvardijamas kaip vietovė, kurioje galime vėl išvysti F1 lenktynes. Long Beach GP buvo rengiamos nuo 1976 iki 1983 metų.

 

Apie F1 etapo sugrįžimą į F1 buvo užsiminta 2013 metais. Pasirodžiusi informacija skelbė, kad F1 galėtų sugrįžti į Los Andželą ir pakeisti „IndyCar“ lenktynes 2016 metais. Kadangi „IndyCar“ turėta sutartis galiojo tik iki 2016-ųjų. Todėl tuometinis F1 vadovas Bernie Ecclestone‘as išreiškė norą vėl surengti lenktynes Los Andžele. Tačiau 2014 balandį miesto taryba pranešė pratęsusi sutartį su „IndyCar“ dar 3-iems metams. Taigi, geriausiu atveju F1 į Los Andželą galėtų sugrįžti tik 2019 metais.

MAJAMIS

Majamis irgi buvo paminėtas kaip miestas – kandidatas, kuriame galėtų būti surengtos F1 lenktynės.

„Formulės-E“ čempionatas, kuriame dalyviai varžosi tik elektra varomais bolidais, savo pirmajame sezone surengė lenktynes Majamyje.

Lenktynės įvyko „Biscayne Bay” trasoje. Lenktynių žiedas buvo įrengtas pačiame Majamio centre, prie pat Biscayne įlankos. O lenktynininkai turėjo progą važiuoti šalia “American Airlines” arenos, Majamio „Heat“ (NBA komandos) namų arenos. Tačiau kadangi trasa buvo pritaikyta “Formulės-E” lenktynėms, joje vos 8 posūkiai. Ir bendras trasos ilgis siekia tik 2,17 km. Todėl akivaizdu, jog ketinant surengti F1 lenktynes Majamyje trasos konfigūracija privalėtų keistis.

LAS VEGASAS

Anot „Liberty Media“ atstovų, vienos iš lenktynių anapus Atlanto galėtų būti surengtos Las Vegase. „Liberty Media“ vadovas Gregas Maffei viename interviu teigė, kad norėtų matyti F-1 lenktynes Las Vegase.

„Lenktynės Las Vegase tamsiu paros metu – ši idėja man labai patinka. Lenktynės JAV galėtų vykti Majamyje arba Las Vegase. Tai yra tikrai labai įdomios vietos. Tikiu, kad mes, būdami amerikiečiai, galime paspartinti F1 plėtros procesą Amerikoje. To negalime padaryti per savaitę, bet žvelgiant į ateitį, tai yra didžiulė rinka, kurią turime išnaudoti.“, – sakė „Liberty Media“ generalinis direktorius Gregas Maffei.

Buvęs F1 vadovas Bernie Ecclestone‘as anksčiau yra prasitaręs, kad ateityje F1 lenktynės gali vėl įvykti Las Vegase.

„Las Vegasas sako, kad jie yra pasiruošę susigrąžinti F1. Be jokios abejonės, veiksmas vyktų garsiojoje miesto tiesiojoje“, – sakė B. Ecclestone‘as.

Tačiau britų žurnalistas Joe Sawardas netiki perspektyva „Formulės-1“ lenktynes surengti centrinėse Las Vegaso gatvėse.

„Netikiu lenktynėmis Las Vegase. Miestą pirmą kartą aplankiau devintojo dešimtmečio pradžioje, tad miestas sparčiai augo. Bet azartinių žaidimų industrija klesti kur kas mažiau, viena priežasčių – „online“ žaidimų rinka.

Dabar vis daugiau turistų į Las Vegasą atvyksta ne eiti į kazino, o pažiūrėti miesto įžymybių. Miesto valdžia pripažįsta, kad svečiai palieka vis daugiau pinigų. Taigi, kaip ir galima surasti argumentų tam, jog F1 lenktynės tik laimėtų iš varžybų surengimo. Galbūt vietos verslininkai būtų pasirengę investuoti į tokį projektą. Bet ar jie pasirengę investuoti labai daug pinigų, kad lenktynės virstu realybe? Ar jie sugebės gauti leidimus uždaryti vos ne pusę miesto? Kita vertus, vargu ar lenktynės naktį įmanomos. Nes jei startas būtų numatytas 8 valandą vakaro, Europoje tuo metu bus 5 valanda ryto, todėl beprasmiška kalbėti apie kokius nors televizijos reitingus.“, – sakė Joe Sawardas.

F1 lenktynės Las Vegase vyko 1981 ir 1982 metais. „Cezario rūmų“ viešbučio aikštelėje besidriekusi trasa tuomet daugelio nesužavėjo, tad po dviejų metų apsilankymo F1 ten taip ir nebesugrįžo.

 

Žiūrėti komentarus

Share
Publikavo
Dovydas

Paskutinės naujienos

Singapūro GP: lenktynių rezultatai

Baigėsi Singapūro GP lenktynės. Geriausią laiką parodė Lando Norris, antroje vietoje liko Max Verstappen, trečioje…

prieš % dieną(-as)

Singapūro GP: kvalifikacijos rezultatai

Baigėsi Singapūro GP kvalifikacija. Geriausią laiką parodė Lando Norris, antroje vietoje liko Max Verstappen, trečioje…

prieš % dieną(-as)

Singapūro GP: treniruotės #3 rezultatai

Baigėsi Singapūro GP treniruotė #3. Geriausią laiką parodė Lando Norris, antroje vietoje liko George Russell,…

prieš % dieną(-as)

Singapūro GP: treniruotės #2 rezultatai

Baigėsi Singapūro GP treniruotė #2. Geriausią laiką parodė Lando Norris, antroje vietoje liko Charles Leclerc,…

prieš % dieną(-as)

Singapūro GP: treniruotės #1 rezultatai

Baigėsi Singapūro GP treniruotė #1. Geriausią laiką parodė Charles Leclerc, antroje vietoje liko Lando Norris,…

prieš % dieną(-as)

Azerbaidžano GP: lenktynių rezultatai

Baigėsi Azerbaidžano GP lenktynės. Geriausią laiką parodė Oscar Piastri, antroje vietoje liko Charles Leclerc, trečioje…

prieš % dieną(-as)